top of page

Poletni roadtrip: 9. dan, Bergen

Updated: Aug 20, 2023

Ta dan sva namenila obisku Aninega sorodnika, ki se je pred šestimi leti preselil na Norveško in ga je tukaj prvič spoznala. Tako sva se zjutraj po ponovnem redekoriranju avtomobila odpravila proti Bergnu. Tam naju je v stanovanju pričakal cel luksuz, saj sva dobila svojo toplo posteljo, lahko sva si oprala umazane obleke in Ana si je (končno) umila lase. Z osebnim vodičem smo se sprehodili do centra mesta in do slikovitega predela- Bryggen.

Bryggen je zgodovinsko pristanišče v Bergnu, ki je eno najstarejših pristaniških mest v Evropi.
Usedli smo se pred znamenito pekarno- Baker brun, kjer sva med pokušino pekovskih dobrot izvedela številne zanimive informacije o življenju na Norveškem iz prve roke.

Nato smo se sprehodili med pisanimi hišicami, kaj kmalu pa nas je ujel dež in smo pohiteli domov. Po počitku smo si skupaj pripravili večerjo in sicer pečen krompir, lososa in šobsko solato (jed smo poimenovali skandinavsko-balkanska fuzija). Vse je bilo res okusno in ne samo zato, ker sva deset dni jedla pašto. Po večerji se je prilegla še sladica po priporočilu in receptu gostitelja, ki nama je zaupal, da mu je še posebej ljuba- Risgrøt (norveški rižev puding, ki je kot naš mlečni riž z dodatkom rozin, masla in cimeta). Spočita, sita in umita sva se z veseljem po klepetu ulegla v posteljo (kjer sva celo lahko ležala z iztegnjenimi nogami). Pred spanjem pa je Ana izjavila, da že pogreša najin avto. Zjutraj po zajtrku sva se s težkim srcem poslovila in odšla naprej na pot. Čeprav kratek, ima ta obisk za naju prav posebno vrednost.

Za zaključek morava dodati, da sva neizmerno hvaležna za tako gostoljuben sprejem. Dandanes redko srečaš ljudi, ki se brez pomisleka že sami ponudijo za iskreno pomoč, kljub temu, da se nismo nikoli prej srečali.

Comments


bottom of page