top of page

Hrana na roadtripu

Ker zelo rada jeva (kar je več kot očitno), so nama bili hrana in obroki ključnega pomena tudi na poti. V tej objavi vam do potankosti predstaviva kaj sva dobrega kuhala in jedla na roadtripu.


Zajtrki


1. Ovseni kosmiči


Najin najljubši zajtrk na poti so definitivno ovseni kosmiči na 1001 način- predvsem, ker so hitri, za pripravo potrebuješ samo vodo in sestavine se na poti ne pokvarijo. Za osnovno pripravo imava vedno s seboj :

 • fino mlete ovsene kosmiče (ker so prej kuhani),

 • proteinski prašek (za dodatne beljakovine, ki jih na poti zaužijeva premalo) in

 • dodatke: banana, jabolko, arašidovo maslo, jogurt, granola, mleti mandlji, kokosov čips, med, suho sadje...

Da malo spremeniva okuse, si narediva različne kombinacije. Kakšen dan uporabiva čokoladni proteinski prašek, drug dan slano karamelo, ki jo kombinirava z mandljevimi lističi in banano... Kombinacij je neskončno!

Najljubši zajtrk: ovseni kosmiči na 1001 način.

Poleg tega jih lahko uporabiš še za pripravo ovsenih bananinih palačink.


2. Ovsene bananine palačinke

Recept najdeš tukaj.

Zelo so nama všeč tudi instant ovseni kosmiči, ki imajo ugodno ceno ter za pripravo potrebuješ samo vročo vodo ( na primer iz Hoferja, Lidla...). Prav pridejo predvsem na pohodih in spanju v hribih.


3. Jajčka


Če imava čas in na začetku, ko sva še imela šunko in avokado, sva si pripravila tudi jajčka- na oko s šunko, umešana s feto ali popečeno hrenovko...


Tudi jajčka so hranljiv in enostaven zajtrk na poti.

Kosila


1. Pašta


Za kosilo sva si največkrat pripravila testenine z vnaprej pripravljeno omako (v trgovinah dobiš najrazličnejše zelenjavne, mesne, puranje omake, pesto...). Velikokrat dodava tuno (za beljakovine in maščobe) ter parmezan (dokler nama ni splesnil).

Sta se kdaj naveličala pašte? Mislim, da ne.

2. Tortilje


S seboj sva vedno imela tortilje. Filo sva naredila iz tune (ali v naprej pripravljenega piščanca), paradižnikove omake (hint: lahko uporabiš tudi zelenjavno omako, ki ti ostane od testenin), fižola, koruze in čičerike. Tortilje popečeš, jih nadevaš in kosilo je 1,2,3!

Čičeriko lahko uporabiš tudi za curry iz čičerike.3. Enostaven čičerikin curry:


 • konzerva kokosovega mleka

 • konzerva čičerike

 • pečeni koščki piščanca

 • 2 žlici curry-ja v prahu

 • sol

 • rižRiž skuhaš v slani vreli vodi. V posodi zmešaš curry, kokosovo mleko, piščanca in čičeriko ter soliš po okusu in segreješ, da začne brbotati. Postrežeš z rižem in solatko.

 

Na jedilniku je bil tudi pire krompir (kupi se vrečke instant pireja, ki mu dodaš še vodo in malo mleka) s konzervo čili con carne, enkrat pa sva si poleg pripravila celo pečeno trsko z zeliščnim maslom.

Polenovka, ki je najbolj priljubljena riba na Norveškem, v masleni omaki in instant pire krompir.


Večerje


1. Risgrøt


Ena najinih najljubših večerij je postal risgrøt, ki je tipična norveška jed. Je kot naš mlečni riž in ga na Norveškem postrežejo z maslom, cimetom in rozinami. Ker midva nisva imela vseh sestavin sva improvizirala in ga jedla z medom in mešanico suhega sadja.

Risgrøt s suhim sadjem Fruchtmix in medom. Recept najdeš tukaj.

2. Kuhana koruza


En večer sva si pripravila tudi kuhano koruzo z malo masla in soli.


3. Hotdog


Enostavne za pripravo so tudi hrenovke- midva sva si naredila hotdog v štručki s kislimi kumaricami, ketchupom in ocvrto čebulico. Recept je v prejšnjem blogu.

Recept za hotdog najdeš tukaj.

Prigrizki


Tega sva res imela ogromno, saj sva zaradi veliko aktivnosti imela nepotešljiv apetit. Tudi med vožnjo sva se ustavljala le enkrat na dan za kuhanje, ostalo sva jedla različne prigrizke. Za pohode sva imela 4endurance training bars, frutabele ter še nekaj čokoladk in sladkarij, ki sva jih kupila na Norveškem (všeč nama je postal predvsem Kvik Lunsj, ki je kot nekakšen kit-kat).

Najrazličnejši prigrizki, 4endurance training bars, čokoladke...

Med vožnjo sva velikokrat prigriznila tudi wasso, toaste s šunko in rjavim sirom (brunost- norveški sir, ki ubistvu ni sir, ampak nastane kot produkt pri pridelavi kozjega sira in ima sladkast karamelni okus).
Najljubši del dneva- snacki, vedno in povsod.

Dryfood


Nepogrešljiv spremljevalec najinih avantur po hribih, je bil tudi dryfood, ki je liofiliziran ali dehidriran polnovreden obrok. Zaradi lahke teže, enostavne priprave in praktične embalaže, je "a must" za večdnevne ture, saj se vsak gram v nahrbtniku pozna! Midva sva obroke dobila od slovenske trgovine First Corner Shop, saj sva že preizkusila njihovo ponudbo in nama je všeč njihov koncept.

Imajo res široko ponudbo od zajtrkov, prigrizkov, kosil, malic... in zagotovo lahko najdeš nekaj zase, kar ti bo všeč.

First Corner Shop liofilizirana hrana je enostavna za pripravo, lahka, ne zavzame veliko prostora in je odličnega okusa!

Priprava je zelo enostavna:

 1. zavreš omenjeno količino vode,

 2. jo zliješ v vrečko,

 3. premešaš,

 4. počakaš nekaj minut in obrok je pripravljen!


Poleg tega imajo tudi nekatera self-heating pakiranja, kjer ne potrebuješ segrevati vode, ampak zgolj naliješ nekaj mililitrov hladne vode, ki nato preko grelne vrečke segreje vsebino dryfooda (npr. Forestia).


Več o njihovi ponudbi si lahko prebereš na njihovi spletni strani: https://firstcornershop.com/sl/ in instagram profilu: @firstcornershop.


Comments


bottom of page