top of page

Poletni roadtrip: 4. dan, Danska

Updated: Aug 20, 2023

Zbudiva se zgodaj, kot sva do sedaj že navajena in hitro zapustiva zavetrje med švicarskim avtodomom in sipinami. Naslednji cilj je Thy National park. Na poti v majhnem mestecu s pomočjo aplikacije Park4night odkrijeva pravi biser- topel čist tuš in piknik prostor za 20-kr po glavi! Pa še kolesa si lahko izposodiš zastonj! Prostor imava v celoti zase in ga izkoristiva do potankosti. V miru si pripraviva dober zajtrk- seveda ovseni kosmiči (še dobro, da sva taka ljubitelja in si jih tudi doma velikokrat pripraviva, da se jih nikoli ne naveličava). Nato sledi topel tuš, ki je pravi luksuz po dnevu brez tuširanja in danskega vetra. Za plačilo je potrebno v kuverto zapakirati 20-kr (okrog 2.5 eur), a ker nisva imela ne kron, ne kuverte, sva v papir zavila 10 evrov in pustila prijazno sporočilo. Danci naju vsak dan res prijetno presenetijo, s prijaznostjo do turistov in kemperjev. Na nekaj km so povsod lepo urejene piknik mizice, nekje celo s sanitarijami in vodo (voda na Danskem je pitna).

Pot nadaljujeva do narodnega parka, kjer se sprehodiva po plaži, ampak naju veter hitro prežene naprej. Pripeljeva se do parkinga za naslednjo znamenitost- Rubjerg Knude in po nekaj minutni hoji (na žalost pohodov na Danskem ni kaj veliko, saj je država ena sama ravnina, najvišji vrh je visok 170m!), naju preseneti velika gmota peska, ki spominja na puščavo. Kot dva otroka se zapodiva v hrib in se nato spuščava po nasipu navzdol. Aktivnost nama je tako všeč, da se odločiva za ponovitev. Na koncu pa si iz čevljev, nosu, oblačil, nogavic in oblek stresava obilico mivke.Na postajališču si pripraviva kosilo- tokrat instant pire krompir, čili con carne in vložene paprike ter narediva plan za naprej (velikokrat planirava kar med vožnjo/na postajališčih). Žiga najde potencialno mestece, ki se mu zdi zanimivo in se odpeljeva. Na najino žalost, po sprehodu ugotoviva, da naju je Google tokrat prevaral in v mestu ni prav veliko za početi. Ana si za tolažbo zaželi sladoled in nasmehne se nama sreča, saj je najboljši sladoled na Danskem, le nekaj kilometrov stran. Brez nadaljnjega premišljevanja, se usedeva v avto in odpeljeva do Tversted strand. Tam naju čaka sladoledarna Det Blå Ishus. Danci imajo očitno res radi sladoled, saj si naročijo po 3 kepice z dodatno smetano, posipom in čokoladno penico! Žiga si privošči churrose s točenim sladoledom, Ana pa 3(!) kepice. Sladoled je res dober, pa ne samo zato, ker sva si ga res zaželala.

Det Blå Ishus sladoledarna, ki obratuje že od 1920 velja za najboljšo na Danskem. Kot velika ljubiteljica sladoleda, se lahko strinjam.

Na Park4night poiščeva prenočišče blizu Hirstalsa in si majhen prostor deliva še z Italijani in Nemci. Tam si pripraviva večerjo in se bolj zgodaj odpraviva v posteljo. Okrog 9ih zvečer je še svetlo, kot da bi bilo popoldne, ampak od utrujenosti in pričakovanja naslednjega dne, vseeno hitro odtavava v spanec.


Comments


bottom of page