top of page

5 najljubših pohodov na Norveškem

1. Hermannsdalstinden (1029m)


Najvišja gora na zahodnih Lofotih in hkrati ena najdaljših in najbolj zahtevnih poti, ki pa nato trud poplača s čudovitimi razgledi, saj si na vrhu na najvišji točki Lofotov in imaš razgled nad celotnim otočjem. Parking je urejen na privat zemljišču, cena je 50 NOK.

​Težavnost

Trajanje

Dolžina

Višinska razlika

zelo zahtevna

​12-13 h

cca 23 km

1800 m

Zaradi dolžine, zahtevne poti in višinskih metrov, priporočava kampiranje nekje na polovici poti. Ena od možnosti je koča Munkebu (ki jo lahko tudi rezerviraš preko sistema DNT) ali pa naslednji plato 488, kjer je veliko ravne površine ob jezeru za postavitev šotora (tukaj sva kampirala midva). Nato sva se naslednji dan podala na vrh, kar je predstavljalo najbolj zahteven del poti. Mestoma je bila pot izpostavljena, slabo varovana in proti vrhu slabo sledljiva. Ta pohod priporočava bolj izkušenim pohodnikom z dobro kondicijo. Pa ne pozabi vzeti veliko hrane in vode (vodo sicer lahko napolniš na poti, saj greš mimo dveh jezer).


1. Razgled na poti iz vrha, 2. in 3. kampiranje na sredini poti na platoju 448, 4. Sončni zahod pri jezeru Krokvatnet.

2. Ryten (543m) in plaža Kvalvika


Manj zahteven, ampak čudovit vrh na Lofotih, ki še posebej ob sončnem zahodu očara z razgledi na plažo Kvalvika in ocean. Priporočava, da se nanj odpraviš v zgodnjih jutranjih urah ali pozno zvečer za zahod, saj je zelo popularen. Parkiranje je pri skednju, ki je privat last in je tudi urejen kamping prostor. Na voljo je pitna voda, korito za pomivanje posode in WC. Cena je 100 NOK/24 h.

Težavnost

Trajanje

Dolžina

Višinska razlika

​Lahka

​2 h

7 km

585 m


Označena pot je do vrha Ryten, se pa nekaj višinskih metrov pod vrhom odcepi pot za plažo Kvalvika. Vsekakor priporočava, da si ogledate oboje!


1. Plaža Kvalvika podnevi, 2. Zahod na Rytenu, 3. Plaža Kvalvika obsijana z večernim soncem.

3. Kjeragbolten (1110m)


Ena najbolj instagramabilnih lokacij in najbolj obiskanih poti na Norveškem! Vodi do kamna, ki je zagozden med dve skali, pod njim pa je prepad 1000 m z razgledom na fjord. Srednje zahteven pohod, ki vsakemu z nekaj kondicije ne do delal težav. Parkiranje je plačljivo pri restavraciji (300 NOK), lahko pa na spodnjem gpx pogledaš, kje sva parkirala midva brezplačno (samo malo se podaljša pot).

​Težavnost

​Trajanje

Dolžina

Višinska razlika

​srednja

4 h

14 km

820 m


Pot na Kjerag je speljana po čisti skali, ki je v dežju zelo spolzka, zato priporočava obisk v suhem vremenu ter pohodniške čevlje z dobrim podplatom! Ob poti so speljane verige, s katerimi si lahko pomagaš. Je dobro označena, posledično pa tudi ena najbolj obiskanih poti na Norveškem. Priporočava, da se nanjo odpraviš zgodaj, tako ti ne bo treba čakati v vrsti, da narediš znamenito sliko na kamnu.

Najbolj instagramabilna skala na Norveškem- Kjeragbolten.

4. Bakkanosi (1368m)


Za naju en najlepših pohodov, saj je nekoliko manj obljuden in bolj lokalen. Pot se vije po dolini ob reki in se zmerno vzpenja, na koncu pa se razgled odpre na veličasten Nærøyfjord.

Parkirišče je urejeno, v privatni lasti in stane 100 NOK/24 h, plačaš ga tako, da v rdeči nabiralnik vržeš denar in na listek napišeš registrsko številko. Ni toalet ali drugih storitev.

Zahtevnost

Trajanje

Dolžina

Višinski metri

srednje

5-6 h

19 km

1000 mKer pot ni označena, priporočava (sploh za zadnji del), da si na uro naložite gpx datoteko (jaz imam Garmin Fenix 6 Pro, ki ima funkcijo navigiranja). Na začetku je lahko sledljiva in vodi skozi gozd in se ves čas vzpenja ob reki. Zadnji del se vije po skalah, kjer se sledljivost izgubi. Razgleda ni vse do vrha, kjer pa je trud v trenutku poplačan!

1. Razgled na vrhu, morje oblakov nad fjordom, 2. Razgled, ko so se oblaki razkadili, 3., 4., 5. Pot po dolini ob reki.

5. Delpen, Matmora(788m)


En krajših pohodov na zahodnem delu Lofotov, ki pa ima čudovit razgled na cesto, ki poteka "skozi morje". Delpen je planota, mimo katere se pot nadaljuje do vrha Matmora, ki je en zahtevnejših. Ker sva bila midva že utrujena od številnih pohodov, sva se odločila, da se odpraviva le do planote Delpen, kjer sva si postavila šotor in opazovala sončni zahod nad oceanom. Do planote je sama pot nezahtevna in primerna za vsakega pohodnika. Ker je pot manj obiskana od ostalih na Lofotih, jo res priporočava vsakemu, ki si zaželi izkusiti pristno narava in lepote Norveške.

Parking je brezplačen ob cesti.

Zahtevnost

Trajanje

Dolžina

Višinska razlika

lahka

1 h

2,5 km

350 mSončni zahod na planoti Delpen.

Težko sva izbrala le 5 najljubših pohodov, saj je Norveška pravi raj za hajkerje! Predvsem nisva želela vključiti najbolj obiskanih in popularnih vrhov (Preikestolen, Trolltunga, Reinebringen...), saj so bili polni turistov, kar nama osebno pokvari izkušnjo. Za vse bolj obljudene pohode priporočava, da se na njih odpraviš ob zgodnjih ali poznejših urah (poleti, ko je polnočno sonce, lahko hodiš tudi ponoči). Močno priporočava uporabo pametne oziroma športne ure z GPS-om, kjer lahko na mapi slediš poti oziroma si lahko naložiš gpx datoteko, saj so nekatere steze težje sledljive. V kolikor te zanima še kaj, pusti komentar ali pa naju kontaktiraj po instagramu!

Comments


bottom of page