top of page

Poletni roadtrip: 13. dan, Skageflå in Trollstigen

Updated: Aug 20, 2023

Zjutraj sva se zbudila v megleno jutro, ampak sva se razveselila, da vsaj ni deževalo. Z lačnimi želodčki sva si navdušena začela pripravljat jajčka in ravno preden sva se usedla, da bi pojedla, je začelo rositi. Že navajena vsega hudega, sva v miru sedela in jedla naprej. Nato sva se odločila, da vseeno preveriva situacijo nižje, kjer je bilo izhodišče za pohod do zapuščene farme Skageflå. Kot ponavadi, sva bila zgodnja in na poti do vrha edina. Na žalost pa sva prehitela tudi sonce, saj naju je megla ves čas spremljala. Ko sva se iz najvišje točke začela spuščati navzdol do Skafegle, pa se je le pokazal čudovit slap Sedem sester (ang. Seven sisters waterfall).

Seven sisters waterfall je 39. najvišji slap na Norveškem, visok 410 m in iz 7 ločenih pramen.

Na poti do farme se je vedno bolj jasnilo in tam naju je pričakalo sonce. Ker je bila pot res blatna in spolzka, sva se odločila, da za nazaj do Geirangerja vzameva kar ladjo in na koncu je bila to prava odločitev, saj sva spoznala še Američana, ki je ravno prišel iz Lofotnov ter nama je dal nekaj uporabnih napotkov. Ko sva povedala, da sva iz Slovenije je v šali rekel, kaj delava na Norveškem, saj je naša država čudovita. S tem sva se seveda strinjala. Ko sva prišla nazaj nama je zadišalo nekaj sladkega in odpravila sva se v Cafeole, kjer sva si privoščila jabolčno tortico in značilno norveško jed Svele.

Norsk svele-sladka jed, podobna ameriški palačinki prepognjeni na pol, ki jo običajno jedo z marmelado in kislo smetano ob kavi.

Napolnila sva še vse naprave in se priklopila na wifi. Ko sva se odpočila in najedla sva se odpravila naprej do naslednje destinacije Åndalsnes. Na poti sva se peljala tudi po najbolj kulski cesti Trollstigen oziroma “Troll road” s kar 11 zelo ostrimi ovinki in ozko cesto. Ves čas na poti pa so naju spremljali dramatični razgledi na slapove in norveško pokrajino.


Navila sva rock glasbo in se z največjim užikom zapeljala po eni najbolj zanimivih cest na Norveški -Trollstigen oziroma "Troll road". Cesta ima 10% naklon in kar 11 ostrih ovinkov, kar pa jo naredi najbolj posebno, so čudoviti razgledi na vse strani!

Ustavila sva se še na črpalki in dofilala najinega konjička, ker pa je bila zraven ravno trgovina, midva pa lačna, sva šla dofilat še zaloge hrane. To je bil najin prvi nakup na Norveškem, saj sva do sedaj jedla zgolj hrano, ki sva jo prinesla s seboj in v pekarnah. Ko sva zagledala hrenovke v hladilniku, se nisva mogla upreti. Poleg pa sva seveda dokupila še nekaj snackov in zelenjave, ki jo tudi že pogrešava. Na bližnjem postajališču sva si pripravila hot doge in si privoščila celo pivo.Islandski hotdogi:


hrenovke

hotdog štručke

ketchup

kisle kumarice

ocvrta čebulica


Hrenovke skuhaš po navodilu na embalaži, jih položiš v popečene hotdog štručke in nadevaš s ketchupom, čebulico in kislimi kumaricami. Poleg si odpreš pivo in uživaš!


Prispela sva do parkinga za to noč, kjer sva nepričakovano odkrila čudovit kotiček ob vodi, prinesla sva si stole in opazovala sončni zahod. Pridružil se nama je tudi starejši gospod, Norvežan, ki je veselo pokramljal z nama. Kljub zrelim letom (ravno na ta dan je dopolnil 67 let), je odlično govoril angleško in se je rad pohecal. Dal nama je celo nekaj priporočil za jutrišnji pohod. Po pogovoru sva se odpravila v posteljo, naslednji dan naju je spet čakal hajk!

Magičen sončni zahod v mestu Åndalsnes. ( Sigma 16mm, f /2,2)

تعليقات


bottom of page